Hij is af! De eerste resultaten uit metingen met 2 verschillende mengsels:
mengsel 1: He: 38%, O2: 29%
Gemeten He: 36%
mengsel 2:He: 45%, O2: 18%
Gemeten He: 47%
mengsel 2:He: 52%, O2: 18%
Gemeten He: 53%
Ik zal aankomende nog een aantal metingen doen om te kijken of dit resultaat reproduceerbaar is.
zondag 27 januari 2008
donderdag 10 januari 2008
DIY helium analyser
Helium analyser worden gebruikt om het helium percentage in trimix te bepalen. Deze analysers zijn erg prijzig (van 600 euro tot meer dan 1000 euro). De meeste helium analysers maken gebruik van de thermische geleiding van helium: hoe meer helium in je gas, hoe hoger de thermische geleiding. Er is nog een fysisch verschijnsel: als je met tx duikt, krijg je een hoog stemmetje. Hoe meer helium, hoe hoger het stemmetje. Dit leek mij een goed uitgandspunt om een akoestische helium analyser te bouwen.
Voor mijn studie Technische Natuurkunde hebben we in het 4e jaar de mogelijkheid om zelf een paar projecten te bedenk en uit te voeren. Ik ben met 2 medestudenten een GOEDKOPE! akoestische helium analyser gaan ontwerpen.
We zitten nu in de afrondende fase, en de eerste testresultaten zijn zeer veel belovend. Ik zal niet te veel uitwijden over de werking, maar we kunnen nu met een nauwkeurigheid van zo'n 2% het percentage helium bepalen in een gasmengsel, waarbij we niet meer dan 1 liter gas gebruiken.
De sensor (zie foto) heeft niet meer dan 20,- euro gekost, en word aangesloten op een computer. Men voert het zuurstofpercentage (gemeten met een andere zuurstofsensor) in in een programma en het percentage helium word binnen 3 seconden weergegeven.
Abonneren op:
Posts (Atom)